Placki z cukinii

Dzisiaj kolejny przepis na wyśmienite, lekkie danie, Placki z Cukinii.
Ostatnio staram się by posiłki, które przyrządzam były proste, zdrowe, bez ulepszaczy, ponieważ należę do powiększającego się grona ludzi z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto – grupa immunologiczna, tzn że układ ten zaczyna atakować własne komórki.

Więcej na temat tej choroby opisze w odrębnym poście.
Jeszcze tylko dodam, że nieodzownym aspektem jest codzienne przyjmowanie leków hormonalnych plus oczywiście odpowiednio dobrana żywność. Dieta tutaj jest złym określeniem, gdyż to styl życia. Jesteś tym co jesz, jak mawia w swojej książce McKeith Gillian.
Wracając do przepisu, to z czystym sumieniem polecam Wam na obiad czy kolacje placki z cukinii, polane sosem jogurtowo – ziołowym posypane świeżą pietruszką.
Składniki:
2 cukinie
1 jajko
2 szklanki przesianej mąki krupczatki
jogurt naturalny (użyłam jogurtu bez laktozy)
2 ząbki czosnku
250g sera białego chudego (może być i serek wiejski)
oliwa lub masło kokosowe do smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
kurkuma
szczypta suszonej pestki z awokado
Sposób wykonania:
1. Umytą cukinie obieramy i trzemy na dużych oczkach.
2. Do niej dodajemy troszkę soli, pozostawiamy na kilka minut by mogła wytracić się woda. Następnie odcedzamy.
FullSizeRender(128)
3. Przesiewamy mąkę.
4. Do miski z mąką przekładamy odcedzoną cukinię.
FullSizeRender(129)
5. Dodaj jajko, ser, dwa ząbki czosnku oraz przyprawy, dobrze wymieszaj.
6. Na rozgrzaną patelnie nakładaj po jednym, dwa placki.
7. Jogurt naturalny przelej do małej miseczki i dodaj ulubione przyprawy, ja wsypałam te które wyżej zostały wymienione.
8. Gotowe placuszki polej sosem.
Smacznego!

3 Replies to “Placki z cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *