Kruche Rogaliki – banalnie proste

Troszkę czasu w końcu udało mi się wygospodarować na podzielenie się z Wami banalnie prostym przepisem na  Kruche Rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane jabłkami.
Długopisy w dłoń i do dzieła!

 Składniki:
Gotowe ciasto francuskie
3 jabłka
1 żółtko

Sposób przygotowania:
1. Umyte jabłka obieramy i kroimy na cztery ćwiartki.

FullSizeRender(115)

2. Jabłka skrapiamy nieco cytryna aby nie sczerniały oraz posypujemy cynamonem.

IMG_8687
3. Schłodzone ciasto rozkładamy na blat a następnie dzielimy je na 10 części, tak jak na zdjęciu poniżej.

FullSizeRender(116)
4. Na każdy kawałek ciasta kładziemy jabłko.
5. Zamykamy je po przekątnej.

FullSizeRender(117)
6. Wierzch rogalików smarujemy żółtkiem żeby się ładnie za-złociły.

7. Wkładamy je do rozgrzanego do 210*C piekarnika na 15 min. BEZ TERMOOBIEGU.

Do dekoracji poprószcie je cukrem pudrem i gotowe!

Zaparzcie kawę i rozkoszujcie się rogalikami oraz weekendem:)

Smacznego!

Pozdrawiam, Kasia.

4 Replies to “Kruche Rogaliki – banalnie proste”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *